Nastává léto, což znamená, že přichází sezóna ledové kávy. Ledová káva je velmi oblíbeným nápojem pro horké letní dny. Můžete si s ní pohrát a připravit si kávu přesně podle vaší chuti. Jak připravit tu nejlepší ledovou kávu?
Nejprve si musíte vybrat, jakou kávu použijete. Jako u všech káv, doporučujeme použít co nejkvalitnější kávu. I u ledové kávy tvoří základ právě samotná káva, takže chuť samotné kávy se velmi projeví na celkové chuti nápoje. Doporučujeme pro přípravu zvolit zrnkovou kávu Arabicu Darka shop. Kávu uvaříte klasickým způsobem, necháte ji vychladit a poté už se můžete vrhnout do přípravy ledové kávy.
Co pro takovou kávu potřebujete? Samozřejmě uvařenou kávu, asi jeden šálek, hodně ledu, mléko a ochucující sirupy. Pokud nejste milovníkem kávy s mlékem, lze mléko samozřejmě vynechat. Ale s mlékem je ledová káva jemnější a lahodnější. Jestli máte doma pěnič mléka, lze si porci studeného mléka napěnit a doplnit svou ledovou kávu o čepičku mléčné pěny.
Proč používat ochucující sirupy? Je to z toho důvodu, že zatímco v horké kávě se krystalky cukru krásně rozpustí, v ledové kávě se to tak nestane, jelikož ho přidáte do nápoje o nízké teplotě. Sirupy vám nejen kávu krásně osladí, ale také jí dodají další chuť , podle toho, jakou příchuť si zvolíte. Můžete použít vanilku, čokoládu, karamel nebo jakoukoliv jinou, kterou seženete.
Do sklenice s ledem nalijte nejprve trochu ochuceného sirupu, poté vychlazenou kávu, a nakonec přidejte mléko. Promíchat můžete vše lžící, ale pokud chcete dokonalé spojení všech chutí, pořiďte si shaker, pomocí kterého celou kávu protřepete a získáte krásný, lehce napěněný nápoj.
Otázka také zní, je lepší zrnková káva, nebo ta instantní? Samozřejmě, že zrnková káva, třeba arabica, kterou jsme zmiňovali výše, je chutnější volbou. Pokud ale spěcháte, lze ledovou kávu udělat i pomocí kávy instantní.